
Morze Bałtyckie oraz położone przy nim miasto Gdańsk, każdego roku przyciąga rzeszę miłośników architektury oraz dobrej kuchni. Wspaniała historia zabytkowej części miasta, połączona z dobroczynnym wpływem powietrza z dużą zawartością jodu to wystarczające powody, aby odwiedzić ten region kraju zarówno wiosną, jak i zimą. Miejscem szczególnie wartym odwiedzenia jest doskonała restauracja Gdańsk centrum zlokalizowana w budynku Filharmonii.
Restauracja Gdańsk Centrum
Restauracja Gdańsk centrum, dzięki swojemu położeniu łączy kulinarne doznania kuchni międzynarodowej z niezwykłą oprawą artystyczną Filharmonii. Można śmiało powiedzieć, że w tym wyjątkowym miejscu spotyka się uczta dla duszy i ciała. Zabytkowy budynek, w którym mieści się restauracja, zaprasza nas do zgłębienia pięknej architektury neogotyckiej połączonej z nowoczesną elegancją.
Lokal mieści się nad Motławą na wyspie Ołowianka, skąd goście restauracji mają możliwość podziwiania Długiego Pobrzeża oraz Starówki miasta. O każdej porze roku restauracja Gdańsk stare miasto odwiedzana jest przez wielu turystów z całego świata, ponieważ daje ona możliwość podziwiania widoków aż z trzech kondygnacji budynku.
Wnętrze restauracji może się pochwalić pięknym malowidłem ściennym, które liczy sobie 120 m² i można je podziwiać z perspektywy wszystkich kondygnacji budynku. Co więcej, goście mają możliwość zorganizowania w tym wyjątkowym miejscu dużych imprez okolicznościowych z wybornym jedzeniem.
Stare Miasto Gdańsk – restauracja
Restauracja Gdańsk stare miasto proponuje gościom dania autorskie z elementami kuchni fusion. Szef kuchni serwuje odwiedzającym tradycyjne dania polskie z nutą nowoczesnej fantazji opierające się na sezonowych świeżych składnikach, które zmieniają się w zależności od panującej pory roku.
To niezwykłe połączenie kunsztu i smaków sprawiło, że restauracja została wyróżniona przez Gault Millau.
Decydując się na romantyczną kolację we dwoje, możemy skosztować takich dań jak:
- boczniaki w chrupiącej panierce,
- zupa kaszubska musztardowa,
- wegańskie gołąbki z kaszą bulgur i zielonym groszkiem.
Każda serwowana potrawa może być połączona z wykwintnym trunkiem, który podkreśli jej walory smakowe. Całości dopełniają wyjątkowe desery przygotowane z pasją do cukiernictwa, którym nie oprze się nawet największy łasuch.
Wypoczynek w Gdańsku z pewnością przyniesie nam oczekiwaną ucztę dla duszy i ciała. Doznania smakowe połączone z architekturą miasta zapadną nam w pamięć na długi czas. Dzięki chwilom spędzonym na pomorzu poznamy nowe smaki kuchni polskiej i regionalnej, które z pewnością zachwycą przyjaciół podczas spotkań towarzyskich.